Växter

Kryddor

Allmänt
Kryddväxter doftar ljuvligt, har vackra bladverk och ofta fina blommor i milda färgtoner. De lockar fjärilar, bin och humlor. Många kryddväxter har odlats i tusentals år och bär på en historia. Ofta tillskrivs de läkande egenskaper. Men framför allt ger färska örter matglädje och fräscha smaker.
Det finns ett stort sortiment av kryddväxter, välj ut dina egna favoriter. De kan odlas i kruka, i speciellt kryddland eller kombineras ihop med andra växter i trädgårdens rabatter och grönsaksland. Men det är en fördel om kryddväxterna hamnar nära köket. Det ska vara enkelt att hämta några doftande blad precis när man behöver dem.

Odling

Växtplats:
Kryddväxterna vill ha det varmt och vindskyddat. Gärna full sol, men det går också bra att odla kryddväxter där det är skugga under några av dagens timmar.
Jord: Porös och mullrik, gärna kalkhaltig, trädgårdsjord med måttligt näringsinnehåll passar de flesta kryddväxter. Det är viktigt att jorden är väldränerad.

Sådd och plantering:
Ettåriga kryddväxter sås varje vår. Många av de fleråriga kan också förökas med frö. Så inomhus i mars-april och sätt ut plantorna när frostrisken är över. Tänk på att vänja de små plantorna vid utomhusklimatet successivt. En del kryddväxter växer snabbt och kan sås direkt på växtplatsen. Det finns ett stort sortiment av färdiga, krukodlade kryddväxter i trädgårdsbutikerna. De kan planteras när som helst från vår till höst.

Gödsel:
Gödsla varje vår med s k fullgödsel, hönsgödsel, kogödsel eller kompost. Benmjöl är också bra. Mylla ner gödseln ytligt i jorden.

Skötsel:
Klipp bort allt visset på våren. Då behöver också många av halvbuskarna, t ex lavendel, isop och salvia, beskäras för att hålla sig täta och fina. Du kan korta in skotten ordentligt.

Skörd:
Färska blad från kryddväxterna är härliga att använda, så njut av dem i maten hela sommaren. Vill du spara för vinterns behov är det bäst att skörda hela stjälkar innan plantorna går i blom. Välj en dag med torrt och varmt väder.

Torkning:
Bind ihop stjälkarna till små knippen. Häng dem upp och ner på torr plats utan direkt solljus. När bladen torkat stoppar du knippet i en påse. Repa av bladen eller gnugga stjälkarna så de lossnar. Plocka bort stjälkarna och häll över bladen i mörka glasburkar med tättslutande lock.

Några av de mest älskade kryddväxterna

Basilika:
Ettårig, 20-30 cm. Det finns många olika varianter. Behöver riktigt varmt och vindskyddat läge. Det är oftast bäst att odla basilika i kruka som kan lyftas in vid dåligt väder. Håll jorden jämnt fuktig och gödsla den som en rumsväxt. Basilika kan även odlas inomhus i ett ljust fönster. Bladen är härliga till tomater, sallad, pesto, pasta och mycket annat. Basilika går inte bra att torka, men bladen kan frysas.

Citronmeliss:
Flerårig, 40-50 cm. Lättodlad. Mild citrondoft och smak. Passar till örtte, fisk, sås, desserter. Man kan börja skörda blad redan i april-maj. Smaken är bäst före blomningen. Citronmeliss kan torkas.

Dragon:
Flerårig. Det finns fransk dragon och rysk dragon. Fransk dragon är en förnämlig krydda och förökas vegetativt, t ex med sticklingar. 70-80 cm. Rysk dragon blir ca 1 m hög och är härdigare än den franska, men har inte mycket smak. Rysk dragon kan fröförökas. Dragon är god bl a till fisk, potatisgratäng, béarnaisesås och som vinägerkrydda. Använd dragon färsk hela sommaren, men den är också fin torkad; klipp fräscha kvistar i augusti.

Kyndel:
Ettårig, ca 30 cm. Lättodlad. Kan sås direkt på växtplatsen. God till grönsaksrätter, kryddsmör, lamm, fisk m m. Bäst färsk men kan torkas. Det finns även flerårig kyndel, vinterkyndel. Det är en fin prydnadsväxt med högt smakvärde.

Körvel:
Dansk körvel är ettårig, 15-20 cm. Sås i omgångar direkt på växtplatsen. Kan också odlas i kruka inomhus. Där skördas de när plantorna är helt unga. Kan användas som persilja och i riklig mängd, bl a till örtsås, ägg, soppa, fisk. I varma rätter tillsätts dansk körvel strax före serveringen.
Spansk körvel är flerårig och meterhög. Kan växa skuggigt och uppskattar viss fuktighet. Kraftig växt. Självsår sig om man inte plockar bort blomställningarna innan fröna mognar. Bladen har en mild smak av anis eller lakrits. Används som dansk körvel, men med viss försiktighet. Körvel är inte lönt att torka.

Mejram:
Ettårig hos oss, i mildare klimat är den flerårig. 20-25 cm. Förkultiveras eller sås direkt på växtplatsen. De små fröna behöver inte täckas utan endast tryckas fast mot jordytan. Färsk mejram har en lättare doft och smak än den torkade. Prova mejram till sommarens sallad, grillat kött och fisk, tomat- och pastarätter. I ärtsoppa är mejram klassisk.

Mynta:
Flerårig, 50-70 cm. Det finns många varianter t ex grönmynta, pepparmynta, krusmynta, äppelmynta. Alla är lättodlade och sprider sig friskt med jordstammar. Begränsa deras framfart genom att plantera dem i t ex en nergrävd plasthink utan botten. Eller odla myntan i kruka. Till te, mintsås, potatissallad och andra sallader. Blommorna är fina i buketter. Bra att torka.

Oregano:
Flerårig, kallas även kungsmynta. Det finns lågväxande oregano som blir endast 15-20 cm, samt upp till 50 cm höga varianter. Oregano blir inte lika stark i smaken här som i varmare klimat utan kan användas frikostigt i maten. Till sallad, pasta, lamm. Och pizza förstås. Bra att torka. Vackra blommor.

Rosmarin:
Flerårig men kan inte övervintra utomhus. Odlas bäst i kruka som sätts ljust och svalt, 10-12 grader, på vintern. Kan också odlas som ettårig, så inomhus i mars, eller sticklingsföröka. Stöt bladen i mortel eller krossa dem i handen, då ger de mer smak än när de används hela. Torkade rosmarinblad har mildare smak än färska. Gott till kyckling, lamm, fläskkött och i kryddsmör.

Salvia:
Flerårig, 50-60 cm. Det finns många sorter som varierar i blad- och blomfärg. Trivs i sol och måste ha väldränerad jord. Skär ner plantan till ungefär halva höjden på våren. Späda, färska blad har mildare smak än torkade, men salvia ska alltid användas i försiktiga doser. Gott till fläskkött, pasta, ost- och tomaträtter m m. Vacker växt med städsegröna blad som kan skördas under stor del av året.

Timjan:
Flerårig, 10-25 cm. Behöver varm och solig växtplats. Timjan får kraftigare smak när den torkar. Passar till lamm, sallad, örtsås, fisk. Citrontimjan doftar och smakar citron. Det är en låg växt som brer ut sig till en fräscht grön matta. Gott bl a till fisk. Finns även med vitbrokiga blad.

Lämna en kommentar